Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 260,3 kcal | |
Tłuszcze | 25,5 g | |
Węglowodany | 4,4 g | |
Białko | 1,99 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Kalarepa | 40 g | |
Marchew | 20 g | |
Olej | 20 g | |
Por | 20 g | |
Cebula | 5 g | |
Koper ogrodowy | 5 g | |
Śmietana 36% | 15 g |
Przepis na: Surówka z kalarepy
Kalarepę i marchew obrać, następnie zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w talarki, koper i cebulkę posiekać. Połączyć wszystkie składniki,dodać oliwę i śmietanę i doprawić do smaku.
Uwaga: Kalarepa jest źródłem luteiny – substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wzroku.