Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 439,03 kcal | |
Tłuszcze | 42,34 g | |
Węglowodany | 2,71 g | |
Białko | 11,41 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
olej słonecznikowy | 30 g | |
cebula | 5 g | |
dynia | 25 g | |
udziec z indyka | 26 g | |
kurkuma korzeń | 10 g | |
imbir korzeń | 10 g | |
Ketocal 3:1 | 17 g | |
woda | 60 g | |
żelatyna | 4 g |
Przepis na: Upiorne pate z dynią i indykiem
Produkt KetoCal 3:1 wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Cebulę i dynię pokrój na drobne kawałeczki, może być kostka.
Mięso, bez tłuszczu, posiekaj nożem.
Do rondelka wlej wodę, dodaj z pokrojony w plasterki imbir i kurkumę (dadzą kolor i smak), gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź i wymieszaj z żelatyną. Warzywa i mięso wrzuć na olej do rondelka i smaż 5 minut. Zalej je wodą z żelatyną i wymieszaj. Gdy cała masa przestygnie, wymieszaj z Ketocalem 3:1 i przełóż do foremki.
Wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. Pamiętaj, żeby dokładnie wyłożyć do foremki każdą cząsteczkę pate. Przed wyciągnięciem z foremki, umieść ją na 10 sekund w dobrze ciepłej wodzie. Odwróć ją, a wtedy całe pate łatwo będzie wyjąć.
Do przekładania masy użyj szpatułki silikonowej.