Osłodzić dietę ketogenną
Autor: dietetyk Magdalena Tadych
Dieta ketogenna wymaga zmiany przyzwyczajeń żywieniowych pacjenta. Aby ograniczyć spożycie węglowodanów należy wyeliminować z niej wiele produktów stanowiących bazę codziennych, tradycyjnych posiłków. Wśród nich – również słodycze. Jak to zrobić? Przecież preferencja słodkiego smaku jest wpisana w naszą ludzką naturę, a słodycze wciąż uważane są za nieodzowny element dzieciństwa.
Najzdrowszym sposobem dodania odrobiny słodyczy do diety jest wykorzystanie owoców. Wybór tych o niskiej zawartości węglowodanów pozwala na wkalkulowanie ich większej ilości do jadłospisu dziecka. Będą to w szczególności maliny i truskawki, a ponieważ są dostępne również w postaci mrożonej, mogą być wykorzystywane przez cały rok. Jeśli dieta ketogenna była wprowadzona u małego pacjenta, będzie on przyzwyczajony do niskiego poziomu smaku słodkiego i tak długo będzie on dla niego wystarczający, jak długo i konsekwentnie będzie przestrzegana dieta ketogenna. Pamiętaj, żeby nie oceniać smakowitości potrawy według swoich preferencji, szczególnie jeśli jesteś "uzależniony" od cukru. Każdy może obniżyć poziom odczuwania nasycenia słodkim smakiem poprzez stopniowe, systematyczne zmniejszenie ilości spożywanego cukru. Z pewnością warto, bo zaczynamy wtedy czuć więcej i bardziej intensywnie smaki, które do tej pory były maskowane przez smak słodki.
W obecnych czasach popularne (i mądre!) jest bazowanie na podstawowych produktach i samodzielne przygotowywanie potraw. W ten sposób sami decydujemy, jakich składników używamy, zyskujemy kontrolę nad tym, co jemy i świadomie unikamy składników niepożądanych w naszej diecie. Jak przygotować domowe keto-słodkości? Wykorzystując kakao naturalne, gorzką czekoladę, aromaty spożywcze, żelatynę lub agar, różne orzechy, pestki i nasiona w całości lub zmielone i przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia.
W przypadku starszych pacjentów będących na diecie ketogennej, którym brakuje smaku słodkiego, można zaproponować korzystanie ze słodzików. Ich wykorzystanie w jadłospisie ograniczy pokusę podjadania i tym samym pozwoli na utrzymanie diety. Obecnie w diecie ketogennej dozwolone są:
-
stewia (glikozydy stewiolowe – E960)
-
erytrytol (E968),
obie pochodzenia naturalnegoa także:
-
aspartam (E951),
-
sukraloza (E955),
-
sacharyna (E954)
- sztuczne substancje intensywnie słodzące.
Według aktualnego stanu wiedzy, gdy są spożywane w ustalonych ilościach, uważane są za bezpieczne. Ostateczna decyzja o ich wprowadzeniu do diety pozostaje w gestii pacjenta i/lub jego rodzica. Włączenie do diety takich substancji zawsze należy skonsultować z lekarzem i dietetykiem. Dodatkowo, słodziki najlepiej wprowadzać podczas stabilnej ketozy. Po ich wprowadzeniu należy obserwować, czy nie zaburzają poziomu ketozy. Warto również pamiętać, że posiłki, czy też produkty ze słodzikiem, powinny być urozmaiceniem, nie podstawą diety.
Jeśli dieta ketogenna przynosi oczekiwane efekty, o wiele łatwiej jest oprzeć się pokusom i zrezygnować z tradycyjnych słodyczy i słodkich napojów. Pamiętaj, że umiar w ich spożyciu jest zalecany dla każdego i każdemu przyniesie korzyści zdrowotne.
Jako rodzic, to właśnie Ty decydujesz o sposobie żywienia swojego dziecka i odpowiadasz za to, jak przebiega. Dieta ketogenna prowadzona pod kontrolą zespołu terapeutycznego, choć znacząco odbiega od powszechnie praktykowanych sposobów żywienia, może przynieść Twojemu choremu dziecku dużo korzyści.