blog

Lublin lubi łakocie – kolejne warsztaty za nami!

Podczas tegorocznej majówki wielu z nas miało szansę na przyjemny (i dłuuuugi!) odpoczynek w cudownych okolicznościach przyrody. Zaczął się sezon na grillowanie i nicnierobienie w ogrodach i parkach. Jak się okazało, zbawienne właściwości relaksacyjne ma także praca w kuchni – zwłaszcza, jeśli chodzi o pyszne łakocie i dobre towarzystwo!

Taką formę spędzania wolnego czasu wybrali rodzice dzieci będących na diecie ketogennej. W sobotę 28 kwietnia pełni energii i rządni wiedzy stawili się w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci w Lublinie, by pod okiem doświadczonego kucharza Jerzego Nogala dowiedzieć się nieco więcej na temat przygotowywania specjałów w odpowiednim stosunku ketogenicznym.

Spotkanie rozpoczęła dr n. med. Iwona Żarnowska z lubelskiej Kliniki Neurologii USzD. Pani doktor przeprowadziła interesujący wykład, w trakcie którego opowiedziała o historii diety ketogennej w Polsce i na świecie, a także przytoczyła historię Charliego – chłopca, dzięki któremu ta metoda leczenia padaczki lekoopornej zyskała ogromną popularność. Kameralna atmosfera sprzyjała otwartej dyskusji, a zgromadzeni rodzice chętnie podzielili się swoimi uwagami i doświadczeniami z codziennych zmagań z rygorystyczną dietą dziecka.

Kolejnym punktem programu była prezentacja funkcjonalności nowego narzędzia wspieranego przez Nutricię Medyczną – KetoPlanera. Dietetyk Teresa Marszałek opowiedziała słuchaczom o możliwościach platformy internetowej: obszernej (i wciąż powiększającej się!) bazie przepisów, specjalnym czacie z dietetykiem prowadzącym i ułatwiających korzystanie z KetoPlanera oznaczeniach (np.: posiłki polecane przez dietetyka, ulubione potrawy pacjenta i inne). Wszyscy uczestnicy otrzymali instrukcję obsługi platformy i choć niektórzy z nich już od jakiegoś czasu są użytkownikami KetoPlanera, wszyscy z uwagą notowali wskazówki pani Tereski.

nowa grafika

Po części teoretycznej nadszedł wreszcie czas na praktykę. Wyposażeni w kuchenne fartuszki rodzice z entuzjazmem zebrali się przy roboczych stanowiskach, gdzie stery przejął już Jerzy Nogal. Mogłoby się wydawać, że praca w kuchni w słoneczny dzień nie będzie dla uczestników warsztatów atrakcyjną formą spędzania wolnego dnia – jednak nic bardziej mylnego! Gdy chodzi o pełne brzuszki i zadowolenie podniebienia pociech, nieistotna jest pogoda za oknem, nawet gdyby miała to być burza z piorunami!

nowa grafika

Ale prawdziwa burza rozpętała się dopiero przy kuchennych blatach. To tam uczestnicy spotkania z aptekarską precyzją odmierzali każdy gram mąki, mieszali, ugniatali, kosztowali i ostatecznie – tworzyli kulinarne cuda. W efekcie pracy piętnastoosobowej grupy kucharzy powstały góry ketocalowych gofrów (z bitą śmietaną, owocami i innymi pysznościami), naleśniki w amerykańskim stylu, czyli puszyste pancake’s i chrupiące ciasteczka w dwóch smakach: kakaowym i migdałowym. Jerzy Nogal był nieugięty – każdy uczestnik musiał spróbować swoich sił w przygotowaniu co najmniej trzech (z czterech) dań.

aktualna grafikanowa grafika

Kilkugodzinne warsztaty zakończone zostały wspólnym, pamiątkowym zdjęciem, a nieustraszeni rodzice zadeklarowali chęć uczestnictwa w kolejnej, już trzeciej, edycji lubelskich warsztatów z dietą ketogenną. Będzie ciekawie, bo choć wszyscy z niejednego pieca jedliśmy chleb, sami jeszcze go nie piekliśmy….!

Załaduj więcej wpisów
Więcej artykułów z kategorii blog 

Pierwsza pomoc przy napadzie padaczkowym

Przejdź do artykułu

Keto inspiracje na lato: wideo-warsztaty kulinarne

Przejdź do artykułu

Poznaj historię Heleny. Mniej napadów padaczkowych.* Więcej chwil bez obaw.

Przejdź do artykułu

Zmieniamy słomki na papierowe!

Przejdź do artykułu

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.