Pyszny wrap pomidorowo-serowy

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Wartość odżywcza 
Proporcje 4:1 3:1
Wartość kaloryczna 312,96 kcal 199,63 kcal
Tłuszcze 31,29 g 19,33 g
Węglowodany 2,35 g 1,66 g
Białko 5,49 g 4,76 g
Składniki  
Proporcje 4:1 3:1
Śmietana 33 g 13 g
KetoCal 4:1 neutralny 14 g 12 g
Pesto z suszonych pomidorów 2 g 2 g
Pasta czosnkowa 1 g 1 g
Żółtko jaja 5 g 5 g
Ser Parmezan 1 g 1 g
Masło 8 g 4 g
Białko jaja 12 g 12 g
Woda 5 g 5 g

Przepis na: Pyszny wrap pomidorowo-serowy

1 5-10 minut 10-15 minut

Uwaga!

Ten przepis został przeliczony łącznie z pastą czosnkową i pesto

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce śmietanę, KetoCal, Pesto z suszonych pomidorów i pastę czosnkową, żółtko i ser. Roztop masło i dodaj do miski
  2. W drugiej misce ubijaj białko przez 1 minutę, aż podwoi swoją objętość. Dodaj do składników w pierwszej misce, dodaj wodę i dobrze wymieszaj ciasto, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  3. Możesz wrap usmażyć lub upiec w piekarniku. Jeżeli wybierzesz smażenie będzie Ci potrzebna mała patelnia. Rozgrzej ją, a następnie rozprowadź połowę ciasta. Kiedy się podsmaży przewróć na drugą stronę. Potem usmaż drugi wrap. Jeżeli wybierzesz pieczenie w piekarniku rozprowadź ciasto w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10-15 minut aż wrap podpiecze się na złoty kolor.
  4. Gdy będzie już gotowe lekko wystudź i podawaj. Smacznego!

Przepis na Pesto z suszonych pomidorów

Składniki: suszone pomidory bez zalewy 65 g, oliwa z oliwek 21 g, ocet winny 2 g, sól 1 g, czosnek 1 g

Sposób przygotowania: suszone pomidory zalej wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź je na sitku. Wszystkie składniki, oprócz oliwy, włóż do wysokiego naczynia. Powoli dodawaj oliwę i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż Pesto do wysterylizowanego słoiczka, zamknij i wstaw do lodówki.

Przepis na pastę czosnkową

Składniki: czosnek 55 g, olej słonecznikowy 41 g, sól 4 g

Sposób przygotowania: czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Posól. Włóż do ręcznego blendera, powoli dodawaj olej i miksuj na gładką masę. Konsystencja pasty powinna być zbliżona do majonezu. Przełóż do wysterylizowanego słoiczka, zamknij i wstaw do lodówki.

Szef kuchni radzi:

Zamiast blaszki czy naczynia żaroodpornego możesz użyć silikonową foremkę do pieczenia. Jest bardzo wygodna i zapobiega przywieraniu.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.