Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 360,7 kcal | |
Tłuszcze | 34,6 g | |
Węglowodany | 3,1 g | |
Białko | 8,3 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Cukinia | 50 g | |
Cebula | 10 g | |
Brokuły | 25 g | |
Oliwa | 29 g | |
Papryka czerwona | 10 g | |
Ser gouda | 15 g | |
Jajo | 20 g |
Przepis na: Tarta z warzywami
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką. Oprószyć solą i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajo roztrzepać w miseczce, dodać cukinię i przyprawić do smaku. Wymieszać, a następnie przełożyć na natłuszczoną formę do tarty. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować (wystarczy ok. 5 min.), następnie przełożyć na masę cukiniową, posypać drobno pokrojoną papryką i startym serem i zapiekać w piekarniku aż do zrumienienia.
Uwaga :Cukinia to cenne źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych.