
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Karp
45 g
Marchew
20 g
Pietruszka
18 g
Seler korzeń
15 g
Koper
1 g
Sok z cytryny
2 g
Śmietana
5 g
Groszek ptysiowy
5 g
Oliwa z oliwek
44 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
501,6 kcal
Tłuszcze
48,6 g
Węglowodany
6,1 g
Białko
10 g
Pamiętaj, aby wszystkie składniki posiłku odważać zgodnie z wyliczeniem dla danego dziecka.
Sposób przygotowania
- Karpia oczyścić, warzywa obrać, pokroić w słupki i odważyć wskazaną ilość w przepisie.
- Składniki dodać do wody i gotować na wolnym ogniu.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie zupę doprawić do smaku dodając sól, pieprz, sok z cytryny, śmietanę i koperek.
- Na końcu posypać groszkiem ptysiowym.