
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
6 g
1 g
Pieczarki
50 g
52 g
Pasta czosnkowa
3 g
3 g
Cebula dymka
15 g
17 g
Bulion warzywny w kostce
1 g
1 g
Woda
150 ml
150 ml
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
20 g
20 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
222 kcal
178 kcal
Tłuszcze
22,24 g
17,26 g
Węglowodany
1,36 g
1,42 g
Białko
4,2 g
4,25 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki, dymkę i pastę czosnkową i wszystko razem podduś.
- Rozpuść kostkę bulionową w gorącej wodzie i dodaj do warzyw. Duś na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Dodaj KetoCal i wszystko razem zmiksuj.
Przepis na pastę czosnkową.