
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
9 g
4 g
Brukiew
24 g
24 g
Cebula dymka
16 g
16 g
Pasta czosnkowa
1 g
1 g
Marchew
23 g
23 g
Bulion warzywny w kostce
1 g
1 g
Woda
150 ml
150 ml
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
17 g
17 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
221 kcal
176 kcal
Tłuszcze
22,09 g
17,1 g
Węglowodany
2,63 g
2,63 g
Białko
3,01 g
3,01 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć brukiew, dymkę, pastę czosnkową.
- Rozpuść kostkę bulionową w gorącej wodzie i dodaj do warzyw. Duś na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Dodaj KetoCal i wszystko razem zmiksuj.
Przepis na pastę czosnkową.