
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Łosoś świeży
43 g
Musztarda Dijon
4 g
Czosnek
4 g
Oliwa z oliwek
15 g
Maggi- Winiary
3 g
Sok z cytryny
3 g
Kurki
18 g
KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku neutralnym [ml]
20 ml
Masło ekstra
10 g
Serek Topiony Lactima
17 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
384.29 kcal
Tłuszcze
35.27 g
Węglowodany
3.72 g
Białko
13.05 g
STOSUNEK KETOGENICZNY DANIA TO 2:1
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana je
Sposób przygotowania
- Oczyść i opłucz rybę.
- Przygotuj marynatę.
- Do małej miseczki wlej Maggi, sok z cytryny, musztardę Dijon, czosnek, sól, pieprz.
- Wszystko razem wymieszaj.
- Obtocz dokładnie łososia w przygotowanej marynacie.
- Smaż rybę na oliwie z oliwek przez około 10 minut.
- W osobnym garnku rozgrzej masło, dołóż oczyszczone i posiekane kurki, dolej KetoCal 4:1 LQ o smaku neutralnym.
- Następnie użyj serka topionego do zagęszczenia sosu.
- Na talerzu ułóż usmażonego łososia i polej sosem kurkowym.