
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
21 g
11 g
Cebula dymka
15 g
15 g
Zielona papryka
20 g
20 g
Pasta czosnkowa
3 g
3 g
Pesto z suszonych pomidorów
3 g
3 g
Pomidory krojone
40 g
40 g
Woda
150 ml
150 ml
Serek mascarpone
7 g
6 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
20 g
20 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
408 kcal
314,52 kcal
Tłuszcze
40,87 g
30,44 g
Węglowodany
5,49 g
5,46 g
Białko
4,78 g
4,69 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę, dymkę i pastę czosnkową i wszystko razem podduś
- Dodaj Pesto z suszonych pomidorów i krojone pomidory z puszki. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 3 minuty
- Dodaj ciepłą wodę i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut
- Dodaj serek mascarpone i KetoCal i wszystko razem zmiksuj.
Przepisy na pastę czosnkową i pesto.
Szef kuchni radzi
Wszystkie zupy można zamrażać. Wcześniej je poporcjuj i w razie potrzeby rozmroź. To bardzo wygodne!