
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Por
50 g
Śmietana
10 g
Masło
10 g
Olej
12 g
Łosoś wędzony
25 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
272,5 kcal
Tłuszcze
26,1 g
Węglowodany
1,9 g
Białko
6,7 g
Pamiętaj, aby obliczać składniki zgodnie z parametrami posiłku dla Twojego dziecka.
Sposób przygotowania
- Białą część pora umyć, osuszyć i pokroić w drobne plasterki.
- Następnie przełożyć na patelnię i blanszować na oleju, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
- Przygotować wywar jarzynowy, a następnie dodać miękkiego pora i chwilę podgotować.
- Do zupy dodać masło i śmietanę i wszystko zmiksować.
- Doprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać kawałkami łososia wędzonego.