
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Mięso z uda kurczaka bez skóry
16 g
Boćwina
90 g
Jajo przepiórcze
23 g
Masło
3 g
Olej rzepakowy
19 g
Śmietana 30%
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
293,2 kcal
Tłuszcze
28,4 g
Węglowodany
1,4 g
Białko
8 g
Botwina zawiera spore ilości żelaza, wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.
Sposób przygotowania
- Boćwinę pokroić i ugotować, mięso też ugotować do miękkości i połączyć z botwiną.
- Następnie dodać olej, śmietanę i masło.
- Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Zupę schłodzić i zmiksować.
- Na wierzch dodać ugotowane jajko przepiórcze.