
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Burak
20 g
Boczek surowy wędzony
10 g
Koncentrat buraczany
10 g
Marchew
10 g
Śmietana Piątnica 30%
15 g
KetoCal 3:1
15 g
Serek topiony śmietankowy
10 g
Olej rzepakowy
23 g
Woda
150 ml
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
447.55 kcal
Tłuszcze
43.08 g
Węglowodany
8.29 g
Białko
6.06 g
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 3:1 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Sposób przygotowania
- Do wody włóż obraną marchew, buraki, dolej koncentrat buraczany, liść laurowy oraz ziele angielskie.
- W rondelku rozgrzej olej.
- Na gorący olej dodaj pokrojony boczek.
- Gdy boczek się podsmaży, dorzuć go do pozostałych składników w zupie. Pozostały olej rzepakowy z patelni przelej do wywaru.
- W śmietanie rozpuścić KetoCal Infant 3:1, a następnie dolej do zupy.
- Na końcu dodaj serek śmietankowy.