
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Jajo przepiórcze
20 g
Filet z kurczaka bez skóry
24 g
Natka pietruszki
6 g
Przecier pomidorowy
10 g
Ser feta
11 g
Śmietana 36%
15 g
Masło
10 g
Olej rzepakowy
30 g
Mąka migdałowa
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
540,4 kcal
Tłuszcze
52,9 g
Węglowodany
5,1 g
Białko
12,5 g
Sposób przygotowania
- Pietruszkę zieloną zblendować i przetrzeć przez sito.
- Mąkę i jajko wymieszać, dodać przetartą pietruszkę i połączyć razem.
- Ciasto musi mieć luźną konsystencję.
- Następnie wlewać cienkim strumieniem na gotującą wodę.
- Ugotowane zielone kluseczki odcedzić i przełożyć na talerz.
- Mięso ugotować, dodać przecier i śmietanę, połączyć z zielonymi kluseczkami i na wierzch posypać serem feta.
Uwaga: w diecie ketogennej zupy są bardzo wygodne w przygotowaniu, jako danie jednogarnkowe, a także dają gwarancję zachowania pożądanego stosunku ketogennego, nawet jeśli dziecko nie zje posiłku w całości.