Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 540,4 kcal | |
Tłuszcze | 52,9 g | |
Węglowodany | 5,1 g | |
Białko | 12,5 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Jajo przepiórcze | 20 g | |
Filet z kurczaka bez skóry | 24 g | |
Natka pietruszki | 6 g | |
Przecier pomidorowy | 10 g | |
Ser feta | 11 g | |
Śmietana 36% | 15 g | |
Masło | 10 g | |
Olej rzepakowy | 30 g | |
Mąka migdałowa | 10 g |
Przepis na: Zupa pomidorowa z zielonymi kluseczkami
Pietruszkę zieloną zblendować i przetrzeć przez sito. Mąkę i jajko wymieszać, dodać przetartą pietruszkę i połączyć razem. Ciasto musi mieć luźną konsystencję. Następnie wlewać cienkim strumieniem na gotującą wodę. Ugotowane zielone kluseczki odcedzić i przełożyć na talerz. Mięso ugotować, dodać przecier i śmietanę, połączyć z zielonymi kluseczkami i na wierzch posypać serem feta.
Uwaga: w diecie ketogennej zupy są bardzo wygodne w przygotowaniu, jako danie jednogarnkowe, a także dają gwarancję zachowania pożądanego stosunku ketogennego, nawet jeśli dziecko nie zje posiłku w całości.