Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 293,2 kcal | |
Tłuszcze | 28,4 g | |
Węglowodany | 1,4 g | |
Białko | 8 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Mięso z uda kurczaka bez skóry | 16 g | |
Boćwina | 90 g | |
Jajo przepiórcze | 23 g | |
Masło | 3 g | |
Olej rzepakowy | 19 g | |
Śmietana 30% | 10 g |
Przepis na: Chłodnik z boćwiny ze śmietaną i jajkiem przepiórczym
Botwina zawiera spore ilości żelaza, wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.
Boćwinę pokroić i ugotować, mięso też ugotować do miękkości i połączyć z botwiną. Następnie dodać olej, śmietanę i masło. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Zupę schłodzić i zmiksować. Na wierzch dodać ugotowane jajko przepiórcze.