news, warsztaty

Z niejednego pieca chleb jeść - warsztaty w Kolbuszowej

Ciepłe, wiosenne miesiące to idealny czas na wycieczki w urokliwe miejsca z dala od miejskiego zgiełku. A co, gdyby tak weekendowy wypad za miasto połączyć ze spotkaniem edukacyjnym prowadzonym przez specjalistów i warsztatami kulinarnymi we wnętrzach XIX-wiecznej szkoły wiejskiej? Brzmi świetnie! – pomyślało kilka rodzin z Rzeszowa i okolic i… przyjechało na pierwsze rzeszowskie warsztaty z diety ketogennej do malowniczego Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.

Po pierwsze: teoria

Część wykładową spotkania poprowadziła dietetyk Klaudia Bar, która na co dzień wspiera pacjentów klinicznego oddziału neurologii dziecięcej w Szpitalu Wojewódzkim nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie. Pani dietetyk w swojej prezentacji poruszyła kwestie dla rodziców maluchów na diecie ketogennej najważniejsze, a zatem: wskazania do stosowania diety, zestawienia produktów dozwolonych i niedozwolonych, skład artykułów szczególnie wartościowych w DK i sposoby ich wykorzystania (nie każdy olej nadaje się do przygotowywania potraw na ciepło!) oraz cały szereg wskazówek ułatwiających codzienne życie z rygorystyczną dietą. Uczestnicy z zainteresowaniem słuchali i chętnie przytaczali przykłady prosto z własnej kuchni. Żywa dyskusja i wspólne wypracowywanie odpowiedzi na najtrudniejsze pytania to zdecydowanie najlepsza forma nauki! Szczególną uwagę zwrócono na konieczność wpisywania do jadłospisu pacjenta każdej, nawet najmniejszej modyfikacji, a także uwzględnianie marki wykorzystywanego w przepisie produktu. Jak się okazuje, nie każde masło to faktycznie masło, a wartości odżywcze produktu mogą się różnić w zależności od tego, jaka firma jest jego producentem.

Po drugie: praktyka

Drugą część spotkania poprowadził kucharz Jerzy Nogal, który w szkolnej kuchni czuł się jak ryba w wodzie. Nie tylko dlatego, że to kuchnia – a więc miejsce, w którym powstają wszystkie przepyszne pyszności, a także nie dlatego, że to kuchnia szkolna i Jerzy z łezką w oku wspomina czasy uczniowskie. Powodem był przecudnej urody, prawdziwy piec kaflowy, dzięki któremu warsztatowe menu poszerzyło się o opcje przygotowane w rzadko spotykanym piecu opalanym drewnem. Uczestnicy mogli porównać smak i konsystencję m.in. upieczonego na różne sposoby ketogennego pieczywa z mąki słonecznikowej i migdałowej. Oba miały swoich zwolenników!

Wszystkie warsztatowe potrawy zostały  przygotowywane na podstawie przepisów zawartych w książce kucharskiej Nutricia Metabolics – dieta ketogenna 3:1 oraz 4:1. Spośród całego zbioru (a trochę tego jest!) na warsztat trafiły: muffiny serowo-ziołowe, gofry na słodko i w wersji wytrawnej, mini pizza, pikantne krakersy, pieczywo i na deser – kruszonka malinowa. Takie menu oznacza, że nasi kucharze mieli naprawdę dużo pracy, ale i obfitą keto-ucztę!

Po trzecie: kontynuacja

Uczestnicy naszych warsztatów mieli okazję wypróbowania różnych produktów i technik ich obróbki, a także spróbowania swoich sił podczas przygotowywania posiłków idealnie nadających się do wprowadzenia do codziennego jadłospisu malucha. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia! Wszyscy zgodnie stwierdzili, że to nie koniec ich kulinarnej przygody i z chęcią wezmą udział w kolejnych edycjach warsztatów kulinarnych z Jerzym Nogalem. A do tego czasu wypróbują pozostałe przepisy z ketogennej książki kucharskiej Nutricia Metabolics!

 

Załaduj więcej wpisów
Więcej artykułów z kategorii news, warsztaty 

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.