
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Mięso z uda kurczaka
12 g
Szczaw
89 g
Śmietana 30%
10 g
Jajko przepiórcze
12 g
Masło
5 g
Olej rzepakowy
12 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
226,3 kcal
Tłuszcze
21,9 g
Węglowodany
2,5 g
Białko
4,9 g
Szczaw jest warzywem bogatym w żelazo i minerały oraz wit. C. Należy podawać go z produktami bogatymi w wapń.
Sposób przygotowania
- Mięso i szczaw wrzucić na gorącą wodę i gotować do miękkości.
- Dodać śmietanę, masło i olej i doprawić do smaku.
- Przed podaniem wrzucić do zupki ugotowane jajko.