
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
10 g
4 g
Dynia
53 g
55 g
Cebula dymka
10 g
10 g
Brukiew
25 g
27 g
Pasta czosnkowa
2 g
2 g
Bulion warzywny w kostce
1 g
1 g
Woda
150 ml
150 ml
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
20 g
20 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
256 kcal
203 kcal
Tłuszcze
25,71 g
19,73 g
Węglowodany
2,7 g
2,81 g
Białko
3,67 g
3,69 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną dynię, dymkę, brukiew i pastę czosnkową i wszystko razem podduś do miękkości.
- Rozpuść kostkę bulionową w gorącej wodzie i dodaj do warzyw. Duś na wolnym ogniu przez około 25 minut.
- Dodaj KetoCal i wszystko razem zmiksuj.
Przepis na pastę czosnkową.