Zapiekanka z makaronem shiratake
-
Proporcja ketogenna3:1 oraz 4:1
-
PorcjaDla jednej osoby

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Ketocal o smaku neutralnym
10 g
10 g
Szpinak świeży
29 g
30 g
Makaron shiratake
50 g
50 g
Karkówka bez kości
21 g
30 g
Koncentrat pomidorowy 30%
14 g
20 g
Cebula
15 g
26 g
Olej
31 g
31 g
Masło 82%
7 g
7 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
474,6 kcal
502,8 kcal
Tłuszcze
47,02 g
48,26 g
Węglowodany
4,5 g
6,6 g
Białko
7,26 g
9,51 g
Uwaga! Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Warzywa umyć i osuszyć. Mięso i warzywa po odważeniu pokroić na mniejsze kawałki (polecam pokroić również makaron aby można było łatwiej go nabierać).
- Odważyć podaną ilość koncentratu, oleju, masła i KetoCal’u. Ketocal rozcieńczyć łyżką wody.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i piec w 180 st przez 20-30 st. aż wierzch lekko się zarumieni.
Wskazówki: część porcji można wymieszać z koncentratem, a część pozostawić otrzymamy wówczas dwukolorowy posiłek (wówczas posiłek pieczemy w dwóch naczyniach).