Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

  • Proporcja ketogenna
    3:1
Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.

Składniki

Proporcje
3:1
Serek mascarpone
26 g
Ser parmezan
5 g
Jajo kurze
25 g
Olej rzepakowy
18 g
Pomidor
30 g
Czosnek
1 g
Bakłażan
35 g

Wartość odżywcza

Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
331,9 kcal
Tłuszcze
32,1 g
Węglowodany
3,8 g
Białko
6,9 g

Bakłażan, inaczej oberżyna, jest źródłem składników mineralnych: magnezu, potasu, wit.C , błonnika i przeciwutleniaczy. Zawiera substancję o nazwie nasunina, która chroni błony komórkowe.

Sposób przygotowania

  1. W garnku podgrzać ser mascarpone (przez 1-2min).
  2. Bakłażan pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor z obu stron.
  3. Następnie wyjąć na ręcznik kuchenny i osuszyć.
  4. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać na przemian bakłażany i pomidory.
  5. Doprawić czosnkiem i solą.
  6. Do serka mascarpone dodać roztrzepane jajko i warzywa.
  7. Na wierzchu posypać startym parmezanem.
  8. Piec w piekarniku przez 20min.
  9. Można udekorować liśćmi tymianku.
Autor : Nutricia Epilepsy
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.
Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.
Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania).