
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Serek mascarpone
26 g
Ser parmezan
5 g
Jajo kurze
25 g
Olej rzepakowy
18 g
Pomidor
30 g
Czosnek
1 g
Bakłażan
35 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
331,9 kcal
Tłuszcze
32,1 g
Węglowodany
3,8 g
Białko
6,9 g
Bakłażan, inaczej oberżyna, jest źródłem składników mineralnych: magnezu, potasu, wit.C , błonnika i przeciwutleniaczy. Zawiera substancję o nazwie nasunina, która chroni błony komórkowe.
Sposób przygotowania
- W garnku podgrzać ser mascarpone (przez 1-2min).
- Bakłażan pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor z obu stron.
- Następnie wyjąć na ręcznik kuchenny i osuszyć.
- W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać na przemian bakłażany i pomidory.
- Doprawić czosnkiem i solą.
- Do serka mascarpone dodać roztrzepane jajko i warzywa.
- Na wierzchu posypać startym parmezanem.
- Piec w piekarniku przez 20min.
- Można udekorować liśćmi tymianku.