
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
olej słonecznikowy
30 g
cebula
5 g
dynia
25 g
udziec z indyka
26 g
kurkuma korzeń
10 g
imbir korzeń
10 g
Ketocal 3:1
17 g
woda
60 g
żelatyna
4 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
439,03 kcal
Tłuszcze
42,34 g
Węglowodany
2,71 g
Białko
11,41 g
Produkt KetoCal 3:1 wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Cebulę i dynię pokrój na drobne kawałeczki, może być kostka.
- Mięso, bez tłuszczu, posiekaj nożem.
- Do rondelka wlej wodę, dodaj z pokrojony w plasterki imbir i kurkumę (dadzą kolor i smak), gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź i wymieszaj z żelatyną. Warzywa i mięso wrzuć na olej do rondelka i smaż 5 minut. Zalej je wodą z żelatyną i wymieszaj. Gdy cała masa przestygnie, wymieszaj z Ketocalem 3:1 i przełóż do foremki.
- Wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. Pamiętaj, żeby dokładnie wyłożyć do foremki każdą cząsteczkę pate. Przed wyciągnięciem z foremki, umieść ją na 10 sekund w dobrze ciepłej wodzie. Odwróć ją, a wtedy całe pate łatwo będzie wyjąć.
Szef kuchni radzi
Do przekładania masy użyj szpatułki silikonowej.