
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Cukinia
50 g
Cebula
10 g
Brokuły
25 g
Oliwa
29 g
Papryka czerwona
10 g
Ser gouda
15 g
Jajo
20 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
360,7 kcal
Tłuszcze
34,6 g
Węglowodany
3,1 g
Białko
8,3 g
Sposób przygotowania
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką.
- Oprószyć solą i odstawić na 10 minut, aż puści sok.
- Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć.
- Jajo roztrzepać w miseczce, dodać cukinię i przyprawić do smaku.
- Wymieszać, a następnie przełożyć na natłuszczoną formę do tarty.
- Brokuły podzielić na różyczki i obgotować (wystarczy ok. 5 min.), następnie przełożyć na masę cukiniową, posypać drobno pokrojoną papryką i startym serem i zapiekać w piekarniku aż do zrumienienia.
Uwaga :Cukinia to cenne źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych.