Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Mak niebieski zmielony
20 g
Białka jaj
10 g
Żółtka jaj
9 g
Masło ekstra
15.1 g
Jabłka
24.6 g
Skórki otartej cytryny
1 g
Migdały blanszowane
2.8 g
Olej rzepakowy
9.1 g
Proszek do pieczenia
0.1 g
KetoCal 4:1 unflavoured Nutricia
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość energetyczna
436.42 kcal
Tłuszcz
41.2 g
Węglowodany
4.13 g
Białko
9.59 g
Sposób przygotowania:
Mak wsypać do garnka, dolać wody i ugotować. Masło ubić ze słodzikiem na puszystą masę, następnie dodać żółtko oraz olej.
Dodawać po trochu maku na zmianę z odmierzonym ketocalem. Dodać starte jabłko , proszek do pieczenia oraz bakalię. Na tym etapie jeśli chcesz możesz dodać aromat migdałowy lub waniliowy.
Następnym etapem jest ubicie białka. Kiedy będą sztywne dodaj je do masy makowej i delikatnie wmieszaj do połączenia.
Powstałą masę przełożyć do foremki i upiec w piekarniku (ok. 190*C).