
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Kalarepa
40 g
Marchew
20 g
Olej
20 g
Por
20 g
Cebula
5 g
Koper ogrodowy
5 g
Śmietana 36%
15 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
260,3 kcal
Tłuszcze
25,5 g
Węglowodany
4,4 g
Białko
1,99 g
Sposób przygotowania
- Kalarepę i marchew obrać, następnie zetrzeć na tarle o grubych oczkach.
- Białą część pora pokroić w talarki, koper i cebulkę posiekać.
- Połączyć wszystkie składniki, dodać oliwę i śmietanę i doprawić do smaku.
Uwaga: Kalarepa jest źródłem luteiny – substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wzroku.