
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Cukinia
80 g
Cebula
10 g
Czosnek
2 g
Oliwa
29 g
Śmietana 30%
9 g
Mięso z piersi indyka
25 g
Ser parmezan
4 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
350 kcal
Tłuszcze
33,7 g
Węglowodany
3,3 g
Białko
7,8 g
Sposób przygotowania
- Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą spiralnej tarki lub obieraczki do warzyw pociąć we wstęgi.
- Mięso z indyka pokroić w kostkę i poddusić na oleju.
- Na osobną patelnię dorzucić poszatkowaną cebulę i czosnek i smażyć do zeszklenia.
- Dodać do mięsa wraz z makaronem z cukinii.
- Całość dusić około 3 minuty
- Następnie dolać śmietanę i intensywnie wymieszać.
- Podawać ze startym parmezanem.
Uwaga :Cukinia to cenne źródło witamin z gr.B i składników mineralnych. Działa alkalizująco, a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.