
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Burak
40 g
Jajko
25 g
Olej
28 g
Ogórek kiszony
15 g
Papryka czerwona
15 g
Cebula
5 g
Majonez
20 g
Tuńczyk
25 g
Natka pietruszki
5 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
471 kcal
Tłuszcze
45,4 g
Węglowodany
5,1 g
Białko
9,8 g
Sposób przygotowania
- Buraka umyć, wysuszyć i piec w folii w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Następnie wystudzić i pokroić w kostkę.
- Jajo ugotować, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, cebulę poszatkować.
- Połączyć majonez z tuńczykiem i zblendować na gładką masę.
- Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Uwaga: Buraki to źródło witamin, zawierają znaczne ilości witaminy i karotenoidów; mają silne działanie antyoksydacyjne.