
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Awokado
40 g
Ogórek zielony
40 g
Sałata masłowa
10 g
Sezam
5 g
Olej
20 g
Rukola
8 g
Sok z cytryny
5 g
Orzechy
8 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
344,3 kcal
Tłuszcze
34 g
Węglowodany
4,1 g
Białko
4,3 g
Sposób przygotowania
- Salaty umyć i posiekać. Ogórki i awokado obrać i pokroić w plastry.
- Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym i doprawić solą i pieprzem.
- Całość przełożyć na talerz i polać sosem z oliwy.
- Przed podaniem posypać prażonym sezamem i orzechami.
Uwaga: Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin A, C i E oraz witamin z grupy B i potasu.