
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Filet z dorsza
18 g
Marchew
15 g
Olej
28 g
Masło
5 g
Seler korzeniowy
10 g
Cebula
5 g
Śmietana
10 g
Przecier pomidorowy
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
355,1 kcal
Tłuszcze
35,4 g
Węglowodany
4,1 g
Białko
4,5 g
Sposób przygotowania
- Selera i marchew obrać, umyć i odważyć wskazaną ilość.
- Zetrzeć na tarle o większych oczkach.
- Cebulę odważyć i posiekać.
- Na patelni podsmażyć cebulę i warzywa. Gdy zmiękną, dołożyć rybę, a następnie podlać wodą i dusić chwilę.
- Na koniec dodać przecier pomidorowy, śmietanę i masło.
- Całość doprawić do smaku i wymieszać dokładnie.
Uwaga: Ryby to cenne źródło białka witamin B6 i B 12, niacyny, kwasów omega-3 i składników mineralnych.