
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Łosoś wędzony
12 g
Serek śmietankowy
18 g
Zółtko jajka
5 g
Białko jaja
5 g
Szpinak
50 g
Sok z cytryny
2 g
Olej rzepakowy
33 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
372,2 kcal
Tłuszcze
37,2 g
Węglowodany
2,4 g
Białko
7 g
Sposób przygotowania
- Szpinak zblanszować na oleju na patelni, następnie połączyć z żółtkiem, solą i sokiem z cytryny.
- Następnie zmiksować w malakserze dodając odrobinę gałki muszkatołowej.
- Ubić białko i dodać do masy szpinakowej.
- Ciasto szpinakowe wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w temp. 160 stopni przez ok. 20min.
- Po upieczeniu biszkopt szpinakowy ostudzić, następnie posmarować serkiem.
- Ułożyć plastry łososia i zwinąć ciasno roladę.
- Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godz.
- Po wyjęciu pokroić w plasterki 1-2cm.