
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Kalafior
70 g
Cebula
5 g
Olej
21 g
Marchew
15 g
Pietruszka korzeń
10 g
Przecier pomidorowy
10 g
Mięso z ud kurczaka
25 g
Śmietana 30%
15 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
294,7 kcal
Tłuszcze
27,3 g
Węglowodany
5,9 g
Białko
7,4 g
Sposób przygotowania
- Umytego kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować.
- Mięso i warzywa pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dusić do miękkości.
- Następnie do mieszanki dołożyć zmiksowanego kalafiora, o konsystencji przypominającej ryż, i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
- Na koniec dolać śmietankę, przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
Uwaga: Kalafior zawiera duże ilości składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem błonnika.