
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
15 g
9 g
Pasta czosnkowa
4 g
4 g
Cebula dymka
7 g
7 g
Pesto z suszonych pomidorów
3 g
3 g
Pomidory krojone z puszki
31 g
32 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
10 g
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
244,17 kcal
190,56 kcal
Tłuszcze
24,41 g
18,44 g
Węglowodany
3,77 g
3,8 g
Białko
2,35 g
2,36 g
Ten przepis został przeliczony łącznie z pastą czosnkową i pesto
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Do rondla wlej oliwę, dodaj pastę czosnkową, posiekaną dymkę i Pesto z suszonych pomidorów i duś przez 10 minut.
- Dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut. Jeżeli lubisz, dodaj szczyptę oregano.
- Wsyp KetoCal, dobrze wymieszaj. I sos gotowy!
Szef kuchni radzi
Taki sos możesz zamrozić. Możesz też przechowywać go w lodówce do 24 godzin w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyć jako część przeliczonego jadłospisu.