Pyszny dorsz w sosie pomidorowym
-
Proporcja ketogenna3:1 oraz 4:1
-
PorcjaDla jednej osoby

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek (1)
16 g
9 g
Pasta czosnkowa
4 g
4 g
Cebula dymka, posiekana
7 g
7 g
Pesto z suszonych pomidorów
3 g
3 g
Pomidory krojone z puszki
30 g
30 g
Dorsz
21 g
21 g
Oliwa z oliwek (2)
2 g
2 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
10 g
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
277 kcal
214 kcal
Tłuszcze
27,76 g
20,77 g
Węglowodany
1,45 g
1,45 g
Białko
5,44 g
5,44 g
Oliwa w przepisie występuje dwa razy (jako oliwa 1 i oliwa 2)
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Do rondla wlej oliwę 1, pastę czosnkową, posiekaną dymkę, czerwone Pesto, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut
- Dodaj pokrojone pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj szczyptę oregano.
- Dorsza polej oliwą 2 i grilluj przez 10-15 minut, aż będzie gotowy
- Wsyp KetoCal do sosu pomidorowego, dobrze wymieszaj. Na talerz wyłóż rybę, polej sosem i od razu podawaj.
Przepisy na pastę czosnkową i pesto.
Szef kuchni radzi
Dla urozmaicenia możesz zamiast sosu pomidorowego podać rybę z sosem serowym. Pycha!