Pyszna pizza z sosem serowo-pomidorowym
-
Proporcja ketogenna3:1 oraz 4:1
-
PorcjaDla jednej osoby

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Spód pizzy
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
15 g
15 g
Pszenna mąka pełnoziarnista
2 g
3 g
Żółtko jaja
9 g
9 g
Oliwa z oliwek
11 g
7 g
Woda
10 ml
10 ml
Białko jaja
7 g
7 g
Wierzch pizzy
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
5 g
5 g
Oliwa z oliwek
7 g
4 g
Pasta czosnkowa
2 g
2 g
Pomidory krojone
25 g
25 g
Serek mascarpone
2 g
2 g
Tarty Parmezan (1)
1 g
1 g
Pesto z czerwonych pomidorów
2 g
2 g
Tarty Parmezan (2)
2 g
2 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
385 kcal
324 kcal
Tłuszcze
38,43 g
31,47 g
Węglowodany
2,6 g
3,2 g
Białko
6,94 g
7,14 g
Ten przepis został przeliczony łącznie z pastą czosnkową i pesto
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
Spód pizzy
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160C.
- W jednej misce wymieszaj KetoCal, mąkę pełnoziarnistą, oliwę, żółtko jaja i wodę
- W drugiej misce ubij ręcznie białko jaja, aż podwoi swoją objętość
- Dodaj białko do składników w pierwszej misce, delikatnie wymieszaj i wyłóż ciasto na lekko posmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia pizzy (ok. 15 cm)
Wierzch pizzy
- Wymieszaj KetoCal, oliwę, pastę czosnkową, pomidory, serek mascarpone, parmezan 1 i Pesto z pomidorów suszonych, pozostawiając 2 g parmezanu
- Wyłóż otrzymaną masę na wierzch surowego ciasta i dokładnie rozprowadź po wierzchu pizzy
- Posyp resztką parmezanu (parmezan 2) i szczyptą mieszanki ziół. Wstaw do nagrzanego pieca na 15 minut.