Przepyszna tarta z szynką i szczypiorkiem
-
Proporcja ketogenna3:1 oraz 4:1
-
PorcjaDla jednej osoby

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Ciasto
Zmielone migdały
1 g
1 g
Mąka kokosowa
8 g
9 g
Masło
9 g
8 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym (1)
12 g
12 g
Pszenna mąka pełnoziarnista
5 g
6 g
Oliwa z oliwek (1)
6 g
3 g
Woda
10 ml
10 ml
Farsz
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym (2)
4 g
4 g
Serek śmietankowy
5 g
5 g
Śmietanka kremówka
8 g
8 g
Żółtko jaja
4 g
4 g
Oliwa z oliwek (2)
3 g
1 g
Szynka drobno pokrojona
1 g
4 g
Cebula dymka
1 g
6 g
Białko jaja
10 g
12 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
405 kcal
36 kcal
Tłuszcze
40,52 g
35,54 g
Węglowodany
4,19 g
4,99 g
Białko
5,92 g
6,87 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
- W jednej misce wymieszaj KetoCal 2, serek śmietankowy, śmietankę, żółtko jaja, oliwę 2, posiekaną cebulkę i pokrojoną szynkę.
- W drugiej misce ubij białko, aby podwoiło swoją objętość, dodaj do pierwszej miski.
- Wyłóż farsz łyżką na surowe ciasto (przygotuj je wcześniej z przepisu „Doskonałe kruche ciasto”).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno.