
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Pomidorki
90 g
Szynka drobiowa
47 g
Ogórek zielony
25 g
Szczypiorek
2 g
Oliwa z oliwek
27 g
Majonez
8 g
Masło 82%tł.
3 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
399 kcal
Tłuszcze
38,7 g
Węglowodany
5,8 g
Białko
7,1 g
Pamiętaj , aby wszystkie składniki posiłku odważać zgodnie z wyliczeniem dla danego dziecka.
Sposób przygotowania
- Z pomidorków wydrążyć miąższ.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę ,obrany ogórek i szczypiorek, razem połączyć , dodając masło, majonez z oliwą i miąższ z pomidorków.
- Tą masą wypełnić wydrążone pomidorki.
- Całość można przyozdobić listkiem bazylii.