
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Tarty ser cheddar
5 g
Jaja
13 g
Pasta czosnkowa (Gia)
2 g
Pasta z suszonych pomidorów (Gia)
2 g
Oliwa z oliwek
11 g
Szczypta suszonych ziół
Pomidory w kawałkach z puszki
20 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
20 g
Odrobina wody
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
293,4 kcal
Tłuszcze
28,7 g
Węglowodany
1,89 g
Białko
6,03 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralny to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj na jednolitą masę Ketocal, jajko i oliwę, dodaj odrobinę wody
- Masę rozprowadź szpatułką w formie cienkiego kółka na papierze do pieczenia na blaszce
- W miseczce wymieszaj pomidory z puszki, pastę pomidorową i czosnkową, wyłóż na ciasto zostawiając wolne brzegi
- Na wierzch ułóż ser i posyp suszonymi ziołami
- Piecz w piekarniku w 150 st. C przez 10 min