
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku waniliowym [ml]
60 ml
Mąka migdałowa
40 g
Jajo kurze całe
10 g
KetoCal 3:1
20 g
Masło
16 g
Oliwa z oliwek
15 g
Cynamon mielony
8 g
Słodzik erytrytol
2 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
777.03 kcal
Tłuszcze
73.03 g
Węglowodany
6.77 g
Białko
17.09 g
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku waniliowym i KetoCal 3:1 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postepowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mąkę migdałową połącz z KetoCalem 3:1 oraz ze słodzikiem, dodaj cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
- Dodaj masło, które powinno mieć temperaturę pokojową .
- Dodaj jajko do pozostałych składników.
- Podgrzej delikatnie KetoCal 4:1 LQ o smaku waniliowym.
- Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane, łyżkami dodawaj KetoCal 4:1 LQ.
- Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
- Rozwałkuj na stolnicy ciasto, wytnij kształty za pomocą foremek.
- Posmaruj ciasteczka oliwą z oliwek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut.