
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Ketocal 3:1
Boczek surowy wędzony
17 g
Wątróbka z kurcząt
Karkówka wieprzowa
20 g
Żółtko jaja
20 g
Białko jaja kurzego
20 g
Marchew
50 g
Seler
40 g
Cebula
10 g
Pieczarki
10 g
Oliwa z oliwek
20 g
Masło
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
541.22 kcal
Tłuszcze
48.98 g
Węglowodany
5.22 g
Białko
17.89 g
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 3:1 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Sposób przygotowania
- Boczek surowy wędzony, karkówkę, marchew i seler włóż do garnka z wodą i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Następnie podsmaż na maśle pieczarki oraz cebulę z wątróbką.
- Wszystkie składniki zmiel na gładką masę.
- Do gładkiej masy dodaj KetoCal 3:1, żółtka jaja ,oliwę z oliwek, gałkę muszkatołową i do smaku sól i pieprz.
- Wszystko razem wymieszaj.
- W osobnej misce ubij białko jaja kurzego i delikatnie dodawaj do przygotowanej masy, cały czas mieszając.
- Następnie włóż do silikonowej foremki i zapiekaj w 180 stopniach przez około 25 minut.