
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Jajo kurze
25 g
Awokado
15 g
Masło
10 g
Olej
19 g
Sok z cytryny
3 g
Cebula
5 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
321,8 kcal
Tłuszcze
32,2 g
Węglowodany
1,34 g
Białko
6,5 g
Sposób przygotowania
- Jajo ugotować, a następnie obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
- Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę.
- Miąższ przełożyć do miski, dodać jajo, poszatkowaną cebulkę, sok z cytryny i tuńczyka bez sosu własnego.
- Wymieszać dokładnie, a następnie dodać masło.
- Całość zblendować, dodając olej.
- Blendować do momentu uzyskania konsystencji pasty.
- Doprawić do smaku.
Uwaga: Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin A,C i E oraz witamin z grupy B oraz potasu.