
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Jajko kurze
50 g
Awokado
25 g
Sok z cytryny
2 g
Oliwa
23 g
Majonez Winiary
10 g
Czosnek
1 g
Szczypior
2 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
393,2 kcal
Tłuszcze
39,3 g
Węglowodany
2,8 g
Białko
7 g
Należy pamiętać, aby składniki obliczać zgodnie z parametrami danego dziecka.
Sposób przygotowania
- Jajko ugotować, obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem.
- Awokado obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.
- Po połączeniu dodać szczypior, czosnek, majonez i zmieszać z oliwą i pozostałymi składnikami.
- Pastę doprawić do smaku.