
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
KetoCal o smaku neutralnym
10 g
10 g
Żółtko jaja kurzego
15 g
13 g
Białko jaja kurzego
15 g
10 g
Otręby pszenne
11 g
6 g
Twaróg półtłusty
20 g
17 g
Olej
23 g
23 g
Masło 82%
10 g
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
434,02 kcal
459,61 kcal
Tłuszcze
42,77 g
43,55 g
Węglowodany
2,34 g
3,93 g
Białko
8,36 g
10,61 g
Uwaga! Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (poza masłem) odważyć i dokładnie połączyć.
Nabierać masę i smażyć na patelni z obydwu stron. W trakcie smażenia przykryć pokrywką. Podać z masłem po lekkim przestudzeniu placuszków.