
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Białko jaja
23 g
23 g
Żółtko jaja
9 g
11 g
Oliwa z oliwek (1)
7 g
5 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
10 g
10 g
Oliwa z oliwek (2)
7 g
5 g
Pieczarki
4 g
8 g
Parmezan
2 g
4 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
246 kcal
226 kcal
Tłuszcze
24,65 g
21,88 g
Węglowodany
0,34 g
0,37 g
Białko
5,84 g
6,96 g
Oliwa w przepisie występuje dwa razy (jako oliwa 1 i oliwa 2)
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Sto
Sposób przygotowania
- Ubij białko jaja razem z żółtkiem, preparatem KetoCal i oliwą z oliwek 1
- Rozgrzej oliwę z oliwek 2 na małej patelni i wlej na nią masę jajeczną. Wyrównaj gumową lub silikonową łopatką, aby masa była dobrze rozprowadzona po powierzchni.
- Po około 5 sekundach podnieś widelcem brzegi omleta. W tym samym czasie przechylaj patelnię w różne strony, aby nieścięte jeszcze jajko spłynęło na brzegi patelni. Smaż omlet do momentu aż będzie lekko ścięty, a góra pozostanie wilgotna.
- Dodaj ser i pieczarki i umieść całość pod grillem, aby wierzch omleta się podpiekł.
- Złóż na pół i podawaj.
Szef kuchni radzi
Dopilnuj, aby usmażyć całą masę jajeczną. Do zebrania resztek ze ścianek miski użyj gumowej lub silikonowej łopatki.