
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Ketocal o smaku neutralnym
10 g
7 g
Banan
10 g
17 g
Białko jaja kurzego
6 g
7 g
Żółtko jaja kurzego
13 g
11 g
masło 82%
11 g
9 g
migdały tarte
10 g
10 g
olej
15 g
13 g
dozwolony słodzik do smaku
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
401,75 kcal
348,39 kcal
Tłuszcze
39,85 g
33,48 g
Węglowodany
3,05 g
4,77 g
Białko
6,92 g
6,4 g
Uwaga! Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki odważyć i dokładnie z dobą wymieszać (banana rozetrzeć na masę)
- Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Lekko schłodzić przed podaniem.
Wskazówki: W przypadku stosowania KetoCalu 4;1 można podać wersję smakową. Babeczki/naleśniki można dosłodzić dozwolonym słodzikiem.