
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Masło extra
60 g
Orzechy laskowe drobno posiekane
85 g
Wiórki kokosowe (75g do masy plus 25g do posypania)
100 g
Czekolada gorzka 70% kakao LINDT
25 g
Śmietana 36%
20 g
Słodzik lub Stevia
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
1895,5 kcal
Tłuszcze
183,83 g
Węglowodany
20,51 g
Białko
23,97 g
Sposób przygotowania
- Zmiksować w misce masło, pokrojone na małe kawałki orzechy laskowe, 75g wiórków kokosowych
- Rozpuścić czekoladę, najlepiej w małej miseczce w mikrofalówce na pół minuty
- Wymieszać czekoladę ze śmietaną, dodać do masy z wiórkami
- Połączyć wszystkie składniki rękoma
- Przygotować talerz z pozostałymi wiórkami kokosowymi
- Następnie formować w dłoniach