
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
10 g
4 g
Woda 1
15 g
15 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
10 g
10 g
Woda 2
5 g
5 g
Skrobia kukurydziana
2 g
2 g
Śmietana 36%
31 g
22 g
Starty ser Cheddar
10 g
15 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
315,87 kcal
231,07 kcal
Tłuszcze
31,59 g
22,37 g
Węglowodany
3,03 g
2,75 g
Białko
4,86 g
4,68 g
Woda w przepisie występuje dwa razy (jako woda 1 i woda 2)
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować po
Sposób przygotowania
- Wlej wodę 1 i oliwę do miski i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Możesz też podgrzać wodę i oliwę w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj wodę 2, KetoCal, skrobię kukurydzianą i śmietanę do uzyskania pasty.
- Wymieszaj uzyskaną pastę z wodą z oliwą. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 20 sekund.
- Dodaj starty ser. Wymieszaj aż cały ser się roztopi. Używaj wg gustu.
Szef kuchni radzi
Wspaniale smakują warzywa polane tym sosem. Pycha!