
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Ketocal LQ 4:1 o smaku waniliowym lub neutralnym
45 g
Żółtko
15 g
Śmietana 36% (Mlekovita)
41 g
Maliny
15 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
262,95 kcal
Tłuszcze
25,7 g
Węglowodany
2,42 g
Białko
4,73 g
Ketocal LQ 4:1 o smaku waniliowym lub neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (oprócz malin) w małym rondelku i zacznij podgrzewać na malutkim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką. To nie dopuści by w rondlu powstała jajecznica
- Jajko powoli zacznie się ścinać i masa zacznie gęstnieć
- Po około 5-6 minutach powierzchnia masy zacznie mrugać. Wtedy zdejmij rondel z ognia i całość puszystej masy wlej do szklanki lub innego naczynia
- Dodaj drobno pokrojone lub utarte maliny i wymieszaj
- Ostudź, wstaw na godzinę do lodówki po czym dokładniej wymieszaj, żeby napowietrzyć lody dla uzyskania puszystej konsystencji i wstaw do zamrażalnika
- Żeby lody miały bardziej puszystą konsystencję należy je wyjmować co 30min z zamrażalnika i wymieszać (czynność powtórzyć dwa razy)