
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Jaja
13 g
Oliwa z oliwek
11 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
20 g
Kapusta biała
30 g
Odrobina wody
Olej rzepakowy lub słonecznikowy rafinowany
10 g
Szczypta suszonego majeranku
Tarty ser cheddar (opcjonalnie)
5 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
376,52 kcal
Tłuszcze
37,67 g
Węglowodany
2,13 g
Białko
6,25 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj na jednolitą masę Ketocal, jajko i oliwę, dodaj odrobinę wody
- Masę rozprowadź szpatułką w formie cienkiego kółka na papierze do pieczenia na blaszce
- Kapustę cieniutko poszatkuj i podduś z odrobiną wody
- Cebulę pokrój w półksiężyce i przesmaż na oleju, całość dodaj do kapusty i duś do miękkości
- Dopraw solą i majerankiem
- Farsz wyłóż na wierzch ciasta
- Posyp serem (opcjonalnie)
- Piecz w piekarniku w 150°C przez 10 min