
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
17 g
8 g
Woda 1
25 ml
25 ml
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
12 g
10 g
Woda 2
5 ml
5 ml
Skrobia kukurydziana
2 g
2 g
Śmietana 36%
45 g
35 g
Kalafior
31 g
31 g
Starty ser Cheddar
10 g
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
451,2 kcal
312,4 kcal
Tłuszcze
45,12 g
31,1 g
Węglowodany
5,07 g
4,7 g
Białko
6,17 g
5,68 g
Woda w przepisie występuje dwa razy (jako woda 1 i woda 2)
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosow
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos serowy. Do miski wlej oliwę i wodę 1 i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Możesz też podgrzać oliwę i wodę w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj dokładnie wodę 2, KetoCal, skrobię kukurydzianą i śmietanę, aby powstała pasta. Dodaj pastę do oliwy z wodą i pogrzej w kuchence przez kolejne 20 sekund. Odstaw na bok.
- Kalafior gotuj w wodzie przez 10 minut. Po odlaniu gorący kalafior wymieszaj ze startym serem, aż się ser roztopi. Niewielką część sera zostaw do posypania.
- Przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego, polej sosem serowym i posyp resztą startego sera.
- Wstaw do piekarnika z funkcją grillowania, aby ser się rozpuścił i od razu podawaj.
Szef kuchni radzi
Ten smaczny sos serowy możesz wykorzystać do przygotowania wielu innych dań.