
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Ser Cheddar tłusty
20 g
Kalafior świeży
70 g
Śmietana 36%
21 g
Szynka drobiowa
22 g
Olej rzepakowy
26 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
428,6 kcal
Tłuszcze
41,1 g
Węglowodany
2,7 g
Białko
11 g
Sposób przygotowania
- Kalafior ugotować al dente, a po ugotowaniu różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Posypać drobno pokrojoną szynką i zalać sosem z oliwy i śmietany.
- Całość posypać startym serem Cheddar i zapiec w piekarniku.
Uwaga :Kalafior bogaty jest w składniki mineralne, takie jak: magnez, potas oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem błonnika.